‘Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Dünya’
11 Ekim 2019 10:30

2019 Dünya Gıda Günü kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Ofisi, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi işbirliğiyle ‘Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü, Endüstriyel Trans Yağların Eliminasyonu, Sürdürülebilir Kalkınma için Gıda Güvenliği ve Risk Yönetimi’ adlı bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyum, 4-5 Ekim tarihlerinde Elazığ’da Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya’ ana temasıyla gerçekleştirildi. Sempozyum, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan konuşmasında Gazi Üniversitesinin bu sempozyumun düzenleme kurulunda yer almasından dolayı memnuniyet ve mutluluk duyduğunu ifade etti. 2 Ekim’de Doğal 2019 (Natural 2019) “Doğal Beslenme, Sağlıklı Yaşam ve Spor” temalı 5. Uluslararası Avrasya Kongresi’nin Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile birlikte Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini söyleyen İbrahim Uslan, Üniversitemizle ilgili bilgiler verdi. Gazi Üniversitesinin 2017’de araştırma üniversitesi olarak seçildiğini anlatan Rektörümüz Uslan, URAP’ın 31 Ağustos 2019 tarihinde yayınladığı 2018/19 Dünya Bilim Alanı sıralamasında Üniversitemizin 11 bilim alanıyla 4’üncü sırada yer aldığını söyledi. Prof. Dr. İbrahim Uslan, Üniversitemiz bünyesinde sağlık alanında 4 fakülte (Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi), bir enstitü (Sağlık Bilimleri Enstitüsü) ile bir meslek yüksekokulunun (Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu) bulunduğunu anlattı.

Sağlıklı bir yaşam açısından beslenmenin önemine dikkat çeken Rektörümüz, günümüzde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, toplumun sağlık düzeyini, sağlık göstergelerini ve sağlık harcamalarını olumsuz etkileyen, ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen etmenlerin başında geldiğini söyledi.

Günümüz dünyasında açlıkla-israf arasındaki tezata dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Uslan, “21. yüzyılda hızlı bir artış gösteren ekonomik büyüme ve tarımsal verimlilikle birlikte yetersiz beslenen insanların sayısında % 50’den fazla azalmaya rağmen, Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2018 raporuna göre, dünyada 821 milyon insan açtır; yani her 9 kişiden biri açlıkla mücadele etmektedir. Gelişmiş ülkelere bakıldığında ise her yıl üretilen gıdaların yaklaşık 1.3 milyar tonu, yani üçte biri israf edilmektedir” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan sempozyumun başarılı geçmesi ve bütün insanlık için hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmasını tamamladı.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazez ile birlikte sempozyumun başkanlığını yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’ı makamında ziyaret ederek görüş alışverişinde de bulundu.