5. Uluslararası Avrasya Doğal 2019 Kongresi
03 Ekim 2019 16:41

Doğal 2019 (Natural 2019) “Doğal Beslenme, Sağlıklı Yaşam ve Spor” temalı 5. Uluslararası Avrasya Kongresi Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile birlikte Üniversitemiz ev sahipliğinde, Eczacılık Fakültemizde gerçekleştirilmektedir.

Bu yıl beşincisi düzenlenen kongreye YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Konya Gıda Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmez, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin eşi Dr. Öğretim Üyesi Ahu Pakdemirli, 26. Ak Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt,   Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Rektörümüz yaptığı konuşmada kongrenin önemine dikkat çekti ve böyle bir etkinliğe işbirliğiyle destek vermiş olmaktan ve ev sahipliği yapmış olmaktan gurur duyduklarını belirtti. 2002 yılında akupunktur kliniği olarak başlayan merkezin 2015 yılında Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi (GETAM) olarak çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizerek,  “Merkezimizde 689 akupunktur sertifikası, 174 hacamat sertifikası verilmiş durumda. 2015'ten bu yana tamamlayıcı tıp olarak 8 bin 810 hastanın tedavisi de gerçekleştirilmiş durumda" dedi.

YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, insan sağlığını korumak için dünyada neler yapıldığının öğrenilmesi gerektiğini hazırladığı sunumla anlattı. Yurtdışında katıldığı sempozyum ve toplantılarda sağlıklı yaşam konusunda neler yapıldığını, nelere dikkat çekildiğini ve yapılan çalışmaları dile getirdi.

YÖK olarak 100-2000 doktora projesi verdiklerini, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği protokolleri imzaladıklarını belirten Komsuoğlu, dünya ülkelerinin kollobratif  çalışmalar yaparak geliştiklerini bizim diğer ülkeler gibi gelişmemiz gerektiğini, yeni yetiştirdiğimiz genç nesile  ekolojik çalışmaları, dünyanın gidişatını dava ettirmemiz gerektiğini söyledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut yaptığı konuşmada, Malatya Üniversitenin iktisat ürünleri ve bunların GETAT alanında kullanımıyla ilgili yaptıkları çalışmalardan bahsederken, acı kayısı çekirdeğinin ağrı kesici etkisinin keşfedildiğini bunun üzerine çalışmalar yaptıklarını aynı zamanda kanser üzerinde denenmesi konusunda da çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Prof. Karabulut, Türkiye’de bir çok ürün bulunduğunu, kendi ürünümüzü üretip dış dünyaya açılması için sertifikalanması ve ruhsatlanması konusunda destek beklediklerinin altını çizerek, “Milli yerli ürün olması sebebiyle bundan sonra milli ekonominin gelişmesinde, sağlığın gelişmesinde ilerleyeceğimize inanıyorum” dedi.

“Anne-bebek sağlığında ilk 100 gün” konulu kursun da düzenleneceği Doğal 2019 kongresi 5 gün sürecek.