britishcouncil.org.tr

Eğer siz de STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında yüksek öğrenim gören ya da bu alanlarda kariyer planlayan bir öğrenciyseniz bu yarışma tam size göre.

Bu eğlenceli yarışmaya katılarak hem kadınların bilim dünyasındaki rolüne dair bilgilerinizi artıracak hem de heyecan verici ödüller kazanma şansı elde edeceksiniz. Çekilişin ardından üç katılımcı şu ödülleri kazanacak:

ÖDÜLLER

• Bir adet iPad mini
  • Bir adet sırt çantası
  • Bir adet mobil mikroskop

Kampanya, 11 Şubat Dünya Bilim Kadınları Günü’nde başlayacak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sona erecek.

GENEL BİLGİLER

OECD üyesi ülkelerde yürütülen PISA araştırmaları kızların matematik, fen ve okuma becerilerinde erkeklerden daha başarılı olduğunu gösteriyor. Nöroloji araştırmaları, kızların ve erkeklerin STEM alanlarında eşit performans sergilediğini gösteriyor.  Oysa STEM alanlarında öğrenim gören erkek sayısı dünyanın her yerinde kızlardan çok daha yüksek. Bu durum büyük oranda cinsiyet kalıpları gibi toplumsal etkenlerden kaynaklanmakta.

YARIŞMAYA KATILIM

Yarışmaya, 14 Şubat’tan itibaren katılabilirsiniz. Ödül çekilişinde yer alabilmek için yarışmaya başlamadan önce lütfen aşağıdaki katılım koşullarını okuyun.

Soruları doğru cevaplayabilmek için, STEM alanlarında çalışmalar yapmış, tanınmış kadınlar hakkındaki aşağıda yer alan bilgileri okumayı unutmayın.  Bol şans!

Birleşik Krallık ve Türkiye’den bilim kadınlarıyla ilgili 17 ilginç bilgi

1. Selma Soysal (1924 – 2011) – İlk Türk kadın matematik profesörü (Matematik Bölümü, İstanbul Üniversitesi)
  2. Florence Nightingale (1820 – 1910) – Modern hemşireliğin kurucusu
  3. Kamile Şevki Mutlu (1906 – 1987) – İlk Türk kadın tıp profesörü (Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi)
  4. Prof. Nurcan Meral Özel –  2014 yılında, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü’nün (CTBTO) uluslararası izleme sistemi direktörlüğüne seçilen ilk Türk bilim insanı
  5. Kathleen Lonsdale (1903-1971) – Britanya Bilimsel İlerleme Kurumu’nun ilk kadın başkanı, University College London’ın (UCL) ilk kadın profesörü
  6. Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994) – Bilim alanında Nobel ödülü kazanan tek İngiliz kadın
  7. Altan Edige – İlk Türk kadın makina mühendisi
  8. Elizabeth Garrett Anderson (1836-1917) – Birleşik Krallık’ta hekim ünvanı alan ilk İngiliz kadın
  9. Elizabeth Garrett Anderson (1836-1917) – Birleşik Krallık’ta belediye başkanı seçilen ilk kadın
  10. Sara Akdik (1897 – 1982) – İlk Türk kadın botanikçi. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Farmakobotanik ve Genetik bölümünün ilk başkanı
  11. Amy Johnson (1903-1941) – İngiltere’de eğitim alan dünyanın ilk kadın yer hizmetleri mühendisi. Avustralya’ya solo uçuş gerçekleştiren ilk kadın olarak Britanya İmparatorluk Nişanı ile ödüllendirildi. Londra’dan Cape Town’a kendi solo uçuş rekorunu kırdı ve Atlantik üzerinde uçuş yaptı.
  12. Sabiha Rıfat Gürayman (1910 – 2003) – İlk Türk kadın inşaat mühendisi. İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan ilk kadın
  13. Mari Paris Pişmiş (1911 – 1999) – Matematik doktorası yapan ilk kadın bilim insanı
  14. Women Scientists-Reflections, Challenges, and Breaking Boundaries adıyla Oxford University Press’in 2015’te yayınladığı kitapta üç kadın bilim insanının yaşam öyküleri ve araştırmaları yer aldı;
  • Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu
  • Prof. Dr. Gülsün Sağlamer
  • Prof. Dr. Ayhan Ulubelen

15. Müfide Küley (1904 – 1995) – İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki ilk kadın asistan