Fen Liseleri III. Ulusal Öğrenci Kongresi Üniversitemizin İşbirliğiyle Gerçekleştirildi
03 Mayıs 2019 08:25

Gazi Üniversitesi ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü işbirliğinde, Mustafa Hakan Güvencer Fen Lisesi koordinesinde, Kahramankazan Belediyesi’nin destekleriyle “Fen Liseleri III. Ulusal Öğrenci Kongresi” Ankara-Kızılcahamam’da düzenlendi.

Kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Kızılcahamam İlçe Milli Eğitim Müdürü Veli Karakuş, Kahramankazan İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Yıldırım davetli öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Prof. Dr. Fuat Sezgin Anısına Bilim Işında Geleceğe Genç Bakış” konu başlığı ile düzenlenen ve alt başlıkları “Savunma Teknolojileri, Moleküler ve Hücresel Mühendislik, Robotik ve Yapay Zekâ, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Sürdürülebilir Enerji ve Çevre Yönetimi Teknolojileri” olan kongre dört salonda dörder oturum olarak yapıldı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan kongrede yaptığı konuşmada, “Kongreler, çerçevesi çizilmiş meselelerin enine boyuna tartışıldığı, fikir alışverişinde bulunulduğu, ufkumuzun genişlediği toplantılardır. Ülkemizin 81 ilinden gelen; bilimi önemseyen, bunun için gayret gösteren geleceğimizin teminatı gençlersiniz.  Bu yaşınızda bilime olan ilginiz bizi ülkemiz adına umutlandırıyor. Her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi.

İslam medeniyeti için ortaçağın aydınlık bir çağ olduğunu belirten Rektörümüz, “Bu çağda kimya biliminin babası olarak anılan Cabir bin Hayyan’dan, sayılar bilimi cebire adını veren El Hârizmi’ye, tıp alanında İbn’i Sina’dan optik biliminin kurucularından İbn-i Heysem’e kadar yüzlerce, binlerce bilim insanı yetişmiştir. Bu bilim insanları günümüz bilimlerinin temelini atmış ve birçok buluşa imza atmıştır. Peki, o dönem İslam medeniyeti bilimin öncüsüyken neden şimdi değildir” diye konuştu.

“Dünyada üretiyorsanız, geliştiriyorsanız, rekabet edebiliyorsanız varsınız. Yoksa çağdaş köleliğe mahkûmsunuz” sözleriyle öğrencilere seslenen Rektörümüz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir ulusun asker ordusu ne kadar güçlü olursa olsun, kazandığı zafer ne kadar yüce olursa olsun, bir ulus ilim ordusuna sahip değilse, savaş meydanlarında kazanılmış zaferlerin sonu olacaktır. Bu nedenle bir an önce büyük, mükemmel bir ilim ordusuna sahip olma zorunluluğu vardır” sözünü hatırlatarak, “İşte o ilim ordusu sizlersiniz” dedi.

“Bilimi mutlaka bütün içerisinde görün. Unutmayın ki, bütünden bağımsız geliştirdiğiniz şeylerin kontrolü sizde olmayacaktır. Ürettiğiniz bilginin bütün içindeki yerini görün ve kendiniz olun” ifadelerine yer veren Rektörümüz Uslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen kongrenin ülkemize ve insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Türkiye´de 310 fen lisesinden 390 öğrenci ve danışmanın katıldığı kongrede konuşma yapan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof, Dr. Mustafa Safran,  Eğitim öğretimde her geçen gün gençlerin hayatını kolaylaştıracak, onlara destek olacak yeni çalışmalar yaptıklarına, düzenlenen kongrenin de bunlardan biri olduğuna dikkati çekerek, “Öğrencilerimizin geleceğine büyük katkı sağlayacak çalışmalar böyle bilimsel projelerle başlar. Sizlerin bu yaşlarda başladığı bu çalışmalar ileride sizin daha büyük işler yapmanız için zemin oluşturacaktır. Geleceğin bilim insanları sizler olmalısınız” dedi.

Safran konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün üç kutuplu bir dünya var. Birincisi değiştirenler var. İkincisi değişenler var. Üç umutsuzlar var. Dünya bu üç kategoriye ayrılmış durumda. Eğer bir gelecekte bu değiştirenler grubunda yerimizi ve yönümüzü alamazsak biliniz ki, dünyanın diğer ülkeleri gibi uydu olmaya ve tahakküm altında kalmaya mahkûmuz. Umudumuz, sizlerin gelecekte, Türkiye’yi beklediğimiz anlamda çağdaş modern bir Türkiye haline getirmeniz. Sizlerin bu beklentiyi boşa çıkaramayacağınızdan eminim”

“Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel Oturumu”

Kongrede Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına özel oturumun düzenlendi. Oturumda Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan bir sunum yaparak, Prof. Dr. Fuat Sezgin başta olmak üzere, 8. Yüzyıldan bu zamana İslam Bilim Tarihine adını yazdırmış bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.

Aslan, düzenlenen etkinliğin 6 Eylül 2018 tarihinde Cumhurbaşkanımınız önergesiyle ilan edilmiş olan “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri içerisinde gerçekleştirilen bir etkinlik olduğunu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un  imzaladığı protokol kapsamında, İslam medeniyetinin dünya medeniyetine katkılarını anlatan bir etkinlikler serisi olduğunu dile getirdi.

Etkinlikler çerçevesinde Gazi Üniversitesinin de içinde bulunduğu, Kırgızistan’dan Portekiz’e kadar çeşitli ülkelerde Türk Müslüman toplumunu temsil eden kuruluşlarla 286 protokol imzalandığını, imzalanan protokollerle 850 etkinlik gerçekleştirileceğini dile getiren Aslan, yapılacak çalışmalarda en büyük katkıyı sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı ve Gazi Üniversitesine teşekkür etti.

Kongrede seçilen fen liseleri tarafından 4 paralel oturumda konularına göre belirlenmiş 81 bildiri sunuldu.