Gazi’de ‘Dünya Arapça Günü’ Programı - Gazi Üniversitesi
Gazi’de ‘Dünya Arapça Günü’ Programı
11 Aralık 2017 13:44

Suudi Arabistan Büyükelçiliği Ankara Okulları ve Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Dalı işbirliğiyle düzenlenen ‘Dünya Arapça Günü’ programı, 19 Aralık 2017 tarihinde Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Programa, Suudi Arabistan Büyükelçisi Waleed A. Elkereiji, Suudi Arabistan Büyükelçiliği Ankara Okulları Müdürü Muhammed El Blawi, Gazi Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Prof. Dr. Nizami Aktürk, Prof. Dr. Alper Ceylan, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, çok sayıda ülkenin büyükelçileri, öğretim üyeleri, Suudi Arabistan Büyükelçiliği Ankara Okulları öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Program Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlarken, açılış konuşmasını yapan El Blawi, Dünya Arapça Günü sebebiyle kendilerine bu fırsatı veren başta Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan olmak üzere, öğretim üyeleri ve üniversite çalışanlarına teşekkürlerini iletti.

Yıldız: “Arapça Günümüzde Türkiye İçin Büyük Önem Taşıyor”

El Blawi’den sonra söz olan Prof. Dr. Musa Yıldız ise, Türk ekonomisinin son yıllarda yaptığı atılımlar sebebiyle Arapça öğrenmeye olan talebin arttığına vurgu yaparak, “Önceki dönemlerde Türkiye’de Arapça yalnızca din dili olarak kabul görmekteydi. Ancak kültürel ve ticari gelişmeler ile Arap turizminin artması ve Arap şirketlerinin Türkiye’den ithalat yapmaları sebebiyle Türk şirketleri günümüzde Arapça’yı iyi bilen ve konuşan elemanlara ihtiyaç duymaktadır” ifadelerini kullandı.

Kutlama programında emeği geçenlere teşekkür eden ve öğrencilere de Arapça öğrenme fırsatını iyi kullanmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Üniversitesinin tüm bu ihtiyaçları karşılamak adına, Arap Dili Eğitimi, Arapça Mütercim Tercümanlık ve Arap Dili ve Belagati bölümleri olmak üzere üç Arapça bölümünü barındıran ülkemizdeki tek üniversitedir” diyerek sözlerini noktaladı.

Aydemir: “Arapça Dili Denildiğinde İlk Akla Gazi Üniversitesi Gelir”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir de Dünya Arapça Gününün 18 Aralık 2012 yılından bu yana kutlandığını anımsatarak, düzenlenen programla bu sevince ortak olduklarına işaret etti. Aydemir, Gazi Eğitim Fakültesi bünyesinde 1984 yılında kurulan Arap Dili Anabilim Dalının üç bölüm olarak hizmet vermeye devam ettiğini söyleyerek, “Arap dilinden mezun olanlar ülkemizin çeşitli kurumlarında uzman, akademisyen ve tercüman olarak hizmet vermektedir. Bu sebeple bu etkinliğin üniversitemizin ev sahipliğinde kutlanıyor olmasından dolayı mutluyuz” şeklinde konuştu.

“Arapça belli bir coğrafyada konuşan bir dil olmaktan öte bir medeniyet dilidir” diyen Aydemir, “İnsanlığa rahmet olan peygamberimiz ve Kuran’ın dili Arapçadır. Bu yüzden Arapça, Arapça konuşmayan birçok Müslüman toplumun ortak dili haline gelmiştir. Onun konuşulması, gelişmesi ve yaygınlaşması geniş bir coğrafya açısından önem arz etmektedir” dedi.

Suudi Arabistan Büyükelçisi Waleed A. Elkeriji, UNESCO’nun Arap dilini dünyanın altı büyük dili arasında gösterdiğine vurgu yaparak, “Arap dilinin layık olduğu konumu yeniden kazanacağına inanıyoruz. Başta Rektör Prof. Dr. İbrahim Uslan olmak üzere Gazi Üniversitesini temsilen bu kutlamaya katılan Türkiye’deki siz değerli kardeşlerimizin konukseverliğine şükranlarımı sunmak istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Suudi Arabistan Büyükelçiliği Ankara Okulları öğrencileri Arap diliyle ilgili mini bir skeç sunarken, plaket taktimi ve toplu fotoğraf resim çekimiyle program sona erdi.