Gazi’den Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Önemli Başarı
29 Ocak 2019 11:56

2017 yılında on araştırma üniversitesinden biri olarak seçilen Üniversitemiz, ülkemizin bilim temelli yüksek teknoloji geliştiren ve üreten bir ülke olması için önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Temel amacı, yüksek teknoloji alanında bilgi üretimi ve buna bağlı teknoloji geliştirme süreçlerinde bilimsel derinliğe sahip insan kaynağının yetiştirilmesi olan TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında Üniversitemizden üç proje desteklenmeye hak kazandı. Üniversitemiz, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programında, TUSAŞ, Roketsan ve Huawei Türkiye ile işbirliği içinde yürütülen tez çalışmalarıyla yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla desteklenmeye hak kazanan tüm projeler için 24 Ocak’ta düzenlenen imza törenine Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan katıldı. Üniversitemiz öğretim üyelerinin desteklenen projelerinin onay belgeleri Bakan Mustafa Varank ve Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’a takdim edildi.

Törende konuşan Bakan Mustafa Varank, Türkiye'nin, bu programla, üniversite-sanayi işbirliği açısından tarihi bir gün yaşadığına işaret etti. TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı kapsamında, 33 farklı üniversitenin 77 firmayla yaptığı işbirliği projelerinin desteklenmeye hak kazandığını belirten Varank, "Böylece 120 farklı projeyle sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirilecek” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise 10 büyük ekonomiden biri olması hedeflenen ülkemizin orta yüksek teknoloji üreten ülke grubundan, yüksek teknoloji üreten ülke grubuna geçme zorunluluğu konusunda herkesin mutabık olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Mandal, yüksek teknolojiye dönüşebilecek bilgiyi ve teknolojiyi geliştirebilecek nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyacı da vurguladı.

Üniversitemiz ve Roketsan Roket San. ve Tic. A.Ş. arasında yürütücülüğünü Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Yılmaz’ın yaptığı “Savunma Sanayisine Metal Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Uygulama Alanlarının Araştırılması” başlıklı proje ile üç (3) adet doktora öğrencisi yetiştirilecek.

Yürütücülüğünü Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Ünal’ın yapmış olduğu, “TUSAŞ ve Gazi Üniversitesi Sanayi Doktora Programı” başlıklı proje ile üç (3) doktora öğrencisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile işbirliği çerçevesinde yetiştirilecek.

Desteklenmeye hak kazanan bir diğer projenin yürütücülüğünü ise Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ali Akcayol yapıyor. Proje “İnternette Heterojen Veri Kaynaklarından Veri Toplanması, Doğrulanması ve Sorgulanması” adını taşıyor.

Söz konusu projeler kapsamında doktora öğrencilerine aylık 4.500 TL burs verilecek ve işbirliği yapılan firmalarla uzun süreli Ar-Ge işbirliklerine devam edilecek.