Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Akıl Yürütme Şöleni, Gazi Üniversitesi Akıl Yürütme Topluluğu tarafından 19 Mart 2014 tarihinde Gazi Eğitim Fakültesi F Blok konferans salonunda gerçekleştirildi. Rektör Danışmanı Prof. Dr. Emin Kuru, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Akyol, çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı program Prof. Dr. Emin Kuru’nun konuşmasıyla başladı. Akıl Yürütme Topluluğu Başkanı Hayrettin Akkuş ise topluluk hakkında bilgi verdi.

Akıl yürütme alanında birçok akademisyenin bilgi ve birikimlerini paylaştıkları toplantıda Öğr. Gör. Dr. Ekrem Ziya Duman liselerde akıl yürütme, Meltem Şahin ve Ekin Öztürk ilköğretimde akıl yürütme, Doç. Dr. Ercan Nurcan Yılmaz teknoloji ve akıl yürütme, Yrd. Doç Dr. Uygar Kanlı doğa ve akıl yürütme ve son olarak Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Ateş gözlem ve akıl yürütme gibi akla takılan konular hakkında bilgilerini aktardılar. Faaliyetler esnasında 41 bilim insanı ile yapılan söyleşiler ve akıl yürütme soruları katılımcılara anlatıldı.

Çok sayıda liseden ve Ankara Üniversitesinden de izleyicilerin katıldığı programın ardından Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uslan, şölende bilgi ve birikimini paylaşan akademisyenlere plaketlerini takdim etti. Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Eftal Turan ise Akıl Yürütme Şöleni koordinatörleri Öğr. Gör. İbrahim Yüksel, Arş. Gör. Ali Tuncer ve Arş. Gör. Kadriye Kayacan’a emeklerinden dolayı plaketlerini sundu.

“Aklımızı Yarıştırıyoruz” yarışmasında dereceye giren öğrencilere madalyaları, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Ateş tarafından takdim edildi. Öğrencilere teşekkür belgeleri de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uslan tarafından verildi. ‘Akıl Yürütme Şöleni’ni değerlendiren koordinatörlerden Öğr. Gör. İbrahim Yüksel, Akıl Yürütme Şöleni’ni şu sözlerle değerlendirdi: “Akıl yürütme konusunda çalışma yapmış değerli hocalarımızla ve öğrencilerimizle çok güzel bir gün geçirdik. İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik akıllarıdır. Akıl yürütme ihtiyacını günlük hayatımızda pek çok kez hissederiz. Akıl yürütmeyi kısaca “aklımızı doğru kullanma sanatı” olarak tanımlayabiliriz. Öyle ki, akıl yürütme yargıyı kanıtlarla destekleyerek çözüme ulaştığımız bir düşünce sistemidir.  Nasıl ki bilimin tarihi insanlık kadar eskiyse, akıl yürütmenin tarihi de aynı ölçüde eskidir. Akıl yürütmenin faydası ve gerekliliği, toplumsal-kültürel işlevi tartışma götürmeyecek kadar açıktır. Araştırarak, inceleyerek, sorgulayarak, keşfederek, deneyerek kısaca yaşayarak öğrenmek ezberlemekten daha değerli ve kalıcıdır. Hedefimiz akıl yürütmenin önemine dikkat çekmek ve bu alandaki çalışmalarımızı yaygınlaştırarak sürekli hale getirmek.  Allah nasip ederse 19 Mart 2015’teki ikinci şölenimizde görüşmek dileğiyle...”

16 Mart Pazar günü yapılan “Aklımızı Yarıştırıyoruz” yarışmasında ilk aşamada başarılı olup ikinci aşamada dereceye giren öğrenciler ise şöyle sıralandı:

1)Sena DENİZ

1)Emrah KILIÇ   (Birinci ile aynı puanda, eşitlik bozma sorularında da eşitlik bozulmadı)

3)Firdevs Sena DOĞAÇ

4)Mustafa TÜRKMEN