Gazi Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı Düzenledi
18 Temmuz 2019 17:31

Üniversitemiz düzenlediği anma programıyla 15 Temmuz darbe girişiminin üçüncü yılında şehitleri ve gazileri andı.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirilen "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” anma programına Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda Gazili katıldı.

Anma programında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin “Türkiye’de Toplumsal Değişim Dalgaları” konulu bir konferans verdi. 15 Temmuz’un milli iradeye yapılan hainlik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bilgin, "15 Temmuz’da yaşadığımız ihanet bambaşka bir olaydır. 15 Temmuz’da bu millet tekrar bağımsızlığına sahip çıkarak bağımsız bir ülke olarak yaşama iradesini ortaya koymuştur. 15 Temmuz herhangi bir askeri darbenin ötesinde anlamlara sahiptir" diye konuştu.

Prof. Dr. Bilgin, Gazi Üniversitesi’nin kimliğine uygun bir şekilde 15 Temmuz’a cevap verdiğini belirterek, “15 Temmuz, bu ülkenin öğrencisinden, gencinden, yaşlısına kadar bağımsızlığına sahip çıkmanın bedelini ödediğini gösteren örneklerden biridir” ifadesine yer verdi.

Kültürlerin kendisinden daha üstün kültürlerle karşılaştıkları zaman aralarındaki mücadelede üstün olanın ayakta kalacağının açık bir kural olduğunu hatırlatan Bilgin, “Biz ayakta kaldık. Bunun tarihsel ispatı ortadadır,  Bin yıldır varız. Aslında 15 Temmuz tıpkı Balkanlarda olduğu gibi bir katliam girişimiydi. Türkiye’yi bölmek, parçalamak ve vahşet uygulamak üzere yapıldı. Onun için 250 şehit verildi.  Bize benzer, bizim dilimizi konuşan insanlar katliam yaptılar. Arkasından gelenler bu toprakları parçalayacaktı” diye konuştu.

Törende konuşan Rektörümüz, darbe gecesinde milletin bir ve beraber olduğunu ifade ederek, "Fetullahçı Terör Örgütü eliyle ortaya koyulan bu menfur saldırı ve işgal girişimi, fedakâr ve basiretli milletimizin tek yürek halinde vakur ve kararlı karşı duruşuyla akim bırakılmıştır. Bu saldırılar ne ilk olmuştur ne de son olacaktır. Değişik suretlerle karşımıza çıkmaya devam edecektir. Bize düşen ’ya devlet başa ya kuzgun leşe’ özlü sözünü hiç aklımızdan çıkarmadan birliğimizi, dirliğimizi muhafaza etmek farklılıklarımızı bir kenara bırakarak ortak noktalarımızı artırmaktır" diye konuştu.

"Biz bugünümüzü bir hilal uğruna gözünü kırpmadan ölüme giden şehitlerimize borçluyuz." diyen Rektörümüz, “Bize düşen, birliğimizi, dirliğimizi muhafaza etmek, farklılıklarımızı bir kenara bırakarak, ortak noktalarımızı artırmaktır. Meşru yönetimlere sahip çıkmak bir toplumun istiklaline ve istikbaline sahip çıkmak demektir" dedi.

Program kapsamında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın hazırladığı, Türk Milletinin istiklal ve istikbali için, devletinin yanında yer alıp, göstermiş olduğu fedakârlıkları ihtiva eden 39 belgenin yer aldığı “Her Daim Devleti’nin Yanında Olan Bir Millet” adlı sergi katılımcıların ilgisine sunuldu.

Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu

Anma programının devamında Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

1996 yılından bu yana süregelen ve bu yıl 22’ncisi düzenlenen törende akademisyenlerin 2018 yılına ait uluslararası yayın ve çalışmaları dikkate alınarak, makalede 632, atıfta 154, patentte 17, projede 12, endüstriyel tasarımda 4,  kitap ve kitap bölümünde 20 toplamda 839 çalışma ödüle layık görüldü. Toplamda 476 ödül sahibini buldu.

Ödül almaya hak kazanan ve akademik yayınlarıyla ilk üçe giren akademisyenler ödüllerini Prof. Dr. Vedat Bilgin’den aldı. Törene katılan diğer akademisyenler ise ödüllerini Rektörümüzden aldı.