Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1. Genç Akademisyenler Kongresi Yapıldı
24 Şubat 2020 12:14

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi 1. Genç Akademisyenler Kongresi yapıldı. Açılışı 20 Şubat’ta gerçekleştirilen kongreye yurtiçinden ve yurtdışından birçok bilim insanı katıldı.

Program açılış konuşmalarıyla başladı. Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan açılış konuşmasında üniversitemizin 40 bin 915 öğrencisi olduğunu bunun 10 bine yakınının lisansüstü öğrenci olduğunu söyleyerek, Gazi Üniversitesinin geleceğin akademisyenlerini yetiştiren bir yükseköğretim kurumu olduğunu dile getirdi.

Üniversitemizin eğitimdeki niteliğinin uluslararası düzeyde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Uslan 18 Şubat 2020’de Times Higher Education’ın açıkladığı sıralamada Üniversitemizin 401-500 bandında ilan edildiği bilgisini verdi.

Diş hekimliği mesleğinin gelecekte de var olacak bir meslek olduğunu belirten Rektörümüz sağlığın insanın var olduğu ilk günden bu yana en önemli ilgi alanlarından biri olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Ağız sağlığı genel sağlığın vazgeçilmez bir parçası olup yaşam kalitesini doğrudan etkileyen unsurlardan biridir. Dolayısıyla ağız sağlığının sağlanmasında bireylerin ağız sağlığına verdiği önem kadar diş hekimliği mesleği de büyük önem taşımaktadır. Bu noktada diş hekimliği fakültelerinin görevi öğrencilerine meslek icra etme yeterliliği kazandırmak kadar onlara bilgiyle beraber çağın tüm teknolojik imkânlarını da sunabilmektir. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kuruluş yılı itibariyle diş hekimliği eğitimi veren en köklü okullarımızdandır.”

Fakültenin lisans öğrencilerinin yanı sıra 151 doktora, 81 uzmanlık öğrencisi ile yoluna devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Uslan, öğrenci merkezli eğitim modeli ve aktif öğrenme konusunda öğretim üyelerinin yetkinliklerinin gelişmiş olması nedeniyle fakültede kaliteli bir diş hekimliği eğitimi verildiğini anlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesinin ilk mezunlarını verdiği 1973’den bugüne kadar toplam 4.498 mezun verdiğini dile getirdi. Rektörümüz Fakültenin 2012 yılından bu yana Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) ile de öğrenci aldığını ve şu ana kadar 86 uzmanlık öğrencisini mezun ettiğini ifade etti.

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesinin Ulusal Çekirdek Eğitim Müfredat ve eğitim akreditasyonu çalışmalarında da hızla yol aldığını vurgulayan Rektörümüz, Fakültenin ülkemizde akreditasyon sürecine giren ilk diş hekimliği fakültesi olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Uslan, Diş Hekimliği Fakültesini Dünya’da ve Türkiye’de daha da üst sıralara taşımaya kararlı olduklarını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş ise Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesinin URAP’ın Eylül 2019 Alan Sıralamasında Dünya’da 194’üncü, Türkiye’de ise 5’inci sırada yer aldığını ve Üniversitemizin en başarılı fakültesi olduğunun altını çizdi.

Türkiye’de 88’i aktif olmak üzere toplam 112 diş hekimliği fakültesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş, diş hekimliği fakülteleri arasında diyaloğu artırmak bakımından bu tür kongrelerin büyük önem taşıdığını anlattı.

Çok kalabalık bir fakülte olduklarını da dile getiren Dekan Nurdan Özmeriç Kurtuluş, kimi zaman fakülte içinde birbirlerini tanımadıklarını bu etkinliğin bu açıdan da önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş, kongreye ülkemizden 26 diş hekimliği fakültesinden katılım olduğunu söyleyerek, “Birlikten güç doğacağına inanıyoruz. Sırf Gazi Üniversitesinin parlaması değil amacımız. Hep birlikte parlarsak Türkiye’yi bir yere götürürüz” dedi.

Düzenledikleri etkinliğin genç akademisyenlere yönelik tek etkinlik olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş, “Kuruluşundan bu yana ilki 1987 yılında, ikincisi 2001 yılında iki tane bilimsel kongre organizasyonu gerçekleştiren Diş Hekimliği Fakültemiz 19 yıl sonra Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Genç Akademisyenler Kongresi’ni düzenlemektedir. Öğretim üyelerimizin ve yurtdışından katılacak konuşmacıların sunumları ve kurslarının yer alacağı bu kongre akademik yaşantılarının başlangıcında olan uzmanlık ve doktora öğrencilerimizin, diş hekimleri ve akademisyenlerle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmaları bakımından büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Dekan Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş konuşmasını kendilerine verdiği destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’a teşekkür ederek tamamladı.

Fakülte Ar-Ge Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Sibel Elif Gültekin kongrenin komisyonun ilk projesi olduğunu belirtti. Ar-Ge Komisyonu ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Sibel Elif Gültekin “Hedef kitlemiz mesleğe yeni atılan genç kardeşlerimizdir” dedi.

Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy ise ülkemizde diş hekimliği fakültesi sayısının artmaya devam ettiğine dikkat çekti. Fakülte sayısındaki artışa karşın akademisyen sayısının yeterli düzeyde artmadığını kaydeden Özsoy, kaliteli eğitim için bunun şart olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.