Gazi Üniversitesinden Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesine Armağan
30 Mayıs 2019 08:16

Gazi Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesinde açılacak olan Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesine “Kıbrıs Türkleri Varlık Mücadelesinin Sanattaki İzleri” konulu proje ile katkı sağlayacak.

Proje kapsamında Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı mezunlarının çoğunluğunu teşkil ettiği sanatçılar, Kıbrıs Türk Milli Tarihini oluşturan önemli olaylar ve kahramanları ile ilgili bilgi ve belgeler ışığında duygularını sanat eserine dönüştürecekler.

Projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan,  KKTC Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın yanı sıra  çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Rektörümüz toplantıda yaptığı konuşmada, Gazi Üniversitesi mezunu çok sayıdaki Kıbrıslı Türk arasından bazılarının bu milli davada, vatanı uğruna Kıbrıs’ta şehit olduğunu belirterek, Üniversitemizin 1963’ten 15 Temmuz ve Afrin’e kadar Gazi’nin gururu 40 şehidimizin aziz hatıralarının merkez yerleşkemizde bulunan “Gazi’nin Şehitleri” anıtında ölümsüzleştirildiğini söyledi.

Varoluş mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren  Kıbrıs Türkünün sabrı ve dirayetinin her zaman gurur kaynağı olduğunu ifade eden Rektörümüz, “Kıbrıs Türk halkı dünyada onurlu bir halk olarak var olabilmek adına huzuru, güvenliği ve esenliği için mücadeleye devam ediyor. Bu mücadeleyi anlatabilmek ve kamuoyuna duyurmak için Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalının hazırlayacağı sanat eserleri o dönemde bu gururlu mücadele için hakka yürüyenlerin anıtı niteliği taşıyacaktır” dedi.

KKTC Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü konuşmasında şunları söyledi: “Kıbrıslı Türkler 1963-1974 yılları arasında çok zor şartlarda bir varoluş mücadelesi sürdürmüş ve bu dönemde bir çok şehit vermişler. Kıbrıslı Türkler açısından en karanlık dönem olarak nitelendirilen o yılların bir kez daha tekrarlanmaması en büyük temennimizdir. Dolayısıyla gençlerimiz o karanlık dönemde yaşanan olayları en iyi şekilde öğrenmelidir. Bu projenin de bu konuda çok büyük katkı sağlayacağına inancım sonsuzdur.”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, bugünü yaklaşık 8 ay önce başlatmış oldukları önemli bir projenin parçası olarak gördüklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Yakın Doğu Üniversitesi olarak Orta Asya’dan Akdeniz’e uzanan bir sanat köprüsü inşa ediyoruz. 2020 yılı 15 Kasım’da Yakın Doğu Üniversitesi kampüsündeki yedinci müze olarak Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin açılışını yapacağız. Bu süre içerisindeki hedefimiz 20 bin esere ulaşmak. Ayrıca bir müzeler kampüsü inşa etmeyi planlıyoruz. Sanatın birleştirici ve iyileştirici gücü her zaman yanımızda olsun diyorum.”

Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ise projenin amacının bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kavuşmanın bedelini şehitleriyle, gazileriyle ödeyen Kıbrıs Türklerinin yaşadığı tarihi olayları sanatın diliyle ifadelendirmek olduğunu söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesine armağan edilecek olan eserler Milli Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle 21-25 Aralık 2019 tarihlerinde Lefkoşa’da yapılacak törenle “Gazi’nin Kıbrıslı Kahramanlarına Armağan: Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesi Karma Sergisi” başlığında açılacaktır.