Gazili Akademisyenlerden Dünyaya Kudüs Mesajı
26 Mart 2018 13:12

Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve Kudüs Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği ‘2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ Kudüs’te gerçekleştirildi. Başta Türkiye olmak üzere 10 ülkeden 700’e yakın bilim insanı, siyasetçi, konuk ve izleyicinin katıldığı kongre, 23-25 Mart 2018 tarihleri arasında yapıldı. Gerçekleştirilen kongrede sosyal bilimler alanında yapılan bilimsel çalışmaların yanında, Türkiye’nin Kudüs konusundaki hassasiyet ve verdiği destek de dile getirildi.

Kongrenin açılış konuşmalarını Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Özel Temsilcisi ve aynı zamanda Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adana El-Hüseyin, Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Sabri Saydam, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İmar Abu Kishek yaptı.

Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Rektörümüz Uslan, Hz. Peygamber Efendimizin miraca çıkmadan önce, geceleyin Mescid-i Haram’dan çevresi mübarek kılınan Mescid-i Aksa’ya getirildiği bu mübarek Kudüs şehrinde bir araya gelmekten, buluşup tanışmaktan büyük bir huzur, heyecan ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Nuri Pakdil’in “Kudüs sevilmeden insanlığa girilemez” sözünü paylaşan Rektörümüz Uslan, Filistin’te ve Kudüs’te olup biten olaylara karşı ülkemiz akademisyenlerinin duyarlılığına vurgu yaptı.  Kudüs’te yaşayanların başta eğitim ve imar meseleleri olmak üzere birçok sıkıntısı olduğuna işaret eden Rektörümüz Uslan, Filistinlilerin haklı davasına bilim dahil her sahada görev yapan insanların destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Filistin’in 27 bin kilometrekare kareden oluştuğunun altını çizen Rektörümüz Uslan, “Bu alalının 21 bin kilometrekaresi, BM paylaşım planı uyarınca 1948’de kurulan İsrail, 6 bin kilometrekaresi ise Filistin Devleti’nindir. İşte bütün Filistin halkının hayat mücadelesi bu alan içinde geçmektedir. Bizler yani bütün Müslümanlar ve dünya halkları; bu küçücük alanda yaşayan acılara, bu küçücük vatanda ki sıkıntılara ne kadar çare olabiliriz? Köy, kasaba ve şehirleri yeniden imar ve ihya etmek için neler yapabiliriz? Bu sorulara cevap aramak; çözüm bulmak bu kongrenin sunacağı katkılardır diye ümit ediyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Uslan, gerçekleştirilen kongrenin Filistinli gençlerin eğitim imkanlarını geliştirip, genişleteceğine, bu tür bilimsel faaliyetlerin aynı zamanda Filistin’in içinde bulunduğu sorunlara çözüm üretmeye katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Tarihte Filistin’e karşılık Osmanlı Devletinin bütün borçlarının ödemesinin taahhüt edildiği bilgisini veren Uslan konuşmasını şöyle tamamladı: “Abdülhamit Han bu durum karşısında, ‘Ben, bir karış dahi olsa toprak satmam; zira bu vatan, bana değil milletime aittir. Benim, Suriye ve Filistin alaylarımın efradı birer birer Plevne’de şehit düşmüşlerdir, bir tanesi dahi geri dönmemek üzere hepsi muharebe meydanlarında kalmışlardır. Bu vatan bana ait değildir. Ben canlı bir beden üzerinde ameliyat yapılmasına izin vermem cevabını vermiştir. Dolayısıyla bundan sonra Filistin’de, Kudüs’te olup bitenlere çok daha fazla duyarlı olmak; burada yaşananları, sıkıntıları, eğitim ve imar meselelerini kendi meselemiz bilmek ve çözümleri için sorumluluk almak zorundayız.”

1-Anadolu Ajansı Haberi için tıklayınız.

2- Anadolu Ajansı Haberi için tıklayınız.

3- Anadolu Ajansı Haberi için tıklayınız.