İstiklal Marşının Kabulünün 97. Yılı
13 Mart 2018 08:25

Gazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezinin düzenlediği, ‘İstiklal Marşının kabulünün 97. Yılı’ konulu konferans gerçekleştirildi. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda 12 Mart 2018 tarihinde düzenlenen konferansa, Prof. Dr. Cemal Kurnaz konuşmacı olarak katıldı.

Toplumların varlıklarını sürdürebilmesi için milli hafızaya sahip olması gerektiğine dikkat çeken Kurnaz, tarihimize herkesin sahip çıkmakla yükümlü olduğunu ifade etti. Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşına destek vermek için çeşitli illerde toplantılar düzenlediği bilgisini veren Kurnaz, “Kurtuluş Savaşının başındaydık. Hiçbir şey belli değildi. Ancak iman adamı olan Akif, Allah’ın rahmetinden hiç ümidini kesmedi. Paltosu bile olmayan ve kendisine verilmek istenen ödülü kabul etmeyen prensip sahibi Akif, İstiklal Marşını kahraman ordumuza ithaf etmiştir” diye konuştu.

Akif’i ışığımız, vicdanımız ve ümit kaynağımız olarak değerlendiren Kurnaz, Türkiye’nin geçmişte çok zor şartlarda kurulduğuna dikkat çekerek gençlere ülkelerine sahip çıkmalarını ve Akif’in en önemli eseri olan Safahat’ı okumaları tavsiyesinde bulundu.

Rektörümüz Uslan, Öğrencilerle birlikte İstiklal Marşımızın On Kıtasını Okudu

Konferansa katılan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Kurnaz hocanın duygu yüklü konuşmasına teşekkür ederek sözlerine başladı. Akif’in İstiklal Marşını konaklığı Tacettin Dergahı’nda kaleme aldığını anımsatan Rektörümüz Uslan, “Rivayet odur ki bir akşam merhum Akif’e ilham geliyor. Yazmak için kalem arıyor ama kalem yok. Bulduğu bir çiviyle İstiklal Marşının bazı mısralarını Tacettin Dergahının duvarlarına kazıyor. Ümidimiz odur ki gençliğimiz ve Gazi’nin bu gençliği İstiklal Marşını yüreklerinin en derinliğine kazıyacak. Bu duyguyla bu yürekle vatana millete hizmet edecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin o günlerden bu günlere geldiğini ve çok yol aldığının üzerinde duran Uslan, “Bugün kendi ürettiği savunma sistemleriyle Afrin’de, Zeytin Dalı Harekatında zafere adım adım yürüyen bir milletin çocukları. Sizleri seviyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Rektörümüz Uslan konuşmasının sonunda İstiklal Marşının on kıtasını okumak için öğrencileri sahneye davet etti ve edebiyat öğrencileriyle birlikte İstiklal Marşımızın on kıtasını coşkulu bir şekilde okudu.