Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu, Türk Tarih Yüksek Kurumu ve Üniversitemiz işbirliği ile düzenlenen “Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu” açılış töreni Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın öz yaşam öyküsünü katılanlara aktarırken, İnalcık’ın devletlerin hayatında önemli bir bilim dalı olan tarihin ideoloji ve propagandaya kurban gitmesine karşı bir savunma hattı kurduğunu vurguladı. Turan, Türk Tarih Kurumu üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın tarihçiler için örnek alınması ve araştırılması gereken bir bilim insanı olduğunu tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Türk tarih araştırmacıları eğer kendilerine bir örnek arıyorlarsa ve model istiyorlarsa alsınlar Halil İnalcık’ın hayatını incelesinler” sözleriyle ifade etti.

Açılışta konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Halil İnalcık’ın arşiv, bilgi ve belgeye dayalı tarihçiliğin geliştirilmesinde öncü olduğunu söylerken, “Bugün Türkiye’de devlet arşivlerimizin ve çeşitli kurumlarımızın elinin altında bulunan bilgi belgelerin arşive dayalı çalışmalarının sayısı her geçen gün artmaktadır” dedi. Örs, üniversitelerin beşeri ve sosyal bilimlere daha fazla kaynak ayırması gerektiğini söylerken, bu alandaki desteğin tarih bilimine de katkı sunacağını vurguladı.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan ise tarih alanındaki üstün çalışmaları ve yetiştirdiği öğrenciler sebebiyle Şeyh-ûl Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi) ve Tarihçilerin Kutbu gibi isimlerle anılan dünya akademik literatürüne sayısız katkılar yapan bir bilim insanı Halil İnalcık anısına düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz derken, “Halil İnalcık Osmanlı-Türk tarihine yaptığı katkılara ek olarak ilkeli bir akademik duruşun somutlaşmış örneği olduğu için de böyle bir sempozyumun kendi adına düzenlenmesini ziyadesiyle hak etmiş bir bilim insanıdır” dedi. Konuşmasında Gazi Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalarla Türk tarih dünyasına katkı sunduğunu ifade eden Uslan, daima “Tarih bilinçtir, tarih millettir anlayışı ile hareket ediyoruz” dedi.

Sempozyumun açılış törenine Kore ve Pakistan Büyükelçilerinin yanı sıra, Türkiye ve dünyadan çok sayıda bilim insanı katıldı.

11.04.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği