Teknoloji Fakültesi Bilim Konferansları-12: Yapay Zekada Fırsatlar ve Yenilikler
17 Mayıs 2021 | 14:00

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen Bilim Konferanslarının 12'incisi "Yapay Zekada Fırsatlar ve Yenilikler" başlığıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Elmas, öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve konuklar katıldı.

Konuşmasına akıl, zeka ve yapay zeka kavramlarının tanımlarına değinerek başlayan Prof. Dr. Çetin Elmas, "Akıl; düşünme, anlama, idrak etme, karar verme ve önlem alma yetenekleridir. Akıl doğuştan gelmez, sonradan kazanılır ve durağan değildir. Zeka ise gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamıdır. Zeka doğuştan gelir ve durağan değildir. Eğitim ve öğrenimle geliştirilebilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Elmas, yapay zekayı ise şöyle tanımladı: "Bilgisayarlardan, yazılımlardan, tümleşik yongalardan oluşan, genellikle insana özgü nitelikler olduğu varsayılan, karar verme, anlam çıkartma, genelleme, öğrenme ve deneyimlerden yararlanma gibi zihinsel süreçlere ilişkin işlevleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanabilir" dedi.

Yapay zekanın, bilinç, akıl, idrak, duygu gibi ruha ait özelliklere asla sahip olamayan ancak bu özelliklere sahip bir insanın programlamasıyla bunları taklit edebilen bir program olduğuna değinen Prof. Dr. Çetin Elmas, "1980'li yıllar yapay zeka ile ilgili çalışmalar için bir atılım dönemi olmuştur. 1997 yılında 'Deep Blue' isimli satranç programı, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'u yendi. 2000'li yıllarda oyuncak robotlar piyasaya sürüldü. 2010'lu yıllar yapay zekanın altın çağı oldu" dedi.

Prof. Dr. Elmas, yapay zekadaki gelişme ve yeniliklerin gelecekte neler getireceğine dikkat çekerek artık eski işimizi robotların yapacağından, önümüzdeki 2020'li yıllarda günümüzdeki işlerin %70-80'inin ortadan kalkacağından, robotların birçok fabrikada şimdiden insanların yaptığı bazı işleri yapmaya başlayacağından bahsetti.  Prof. Dr. Çetin Elmas bu gelişmelere örnek olarak şunları söyledi: "Daha az avukata ihtiyaç olacak, elektrikli arabalar 2020'lerde çok yaygın olacak, araba firmalarının çoğu batacak, sürücü belgesi olmayacak, şehirler değişecek, otoparklar park alanlarına çevirilecek, trafik kazaları azalacak, yapay zeka sistemleri kişisel hekimimiz olacak, 3B yazıcılar her şeyi değiştirecek, tarımı robotlar yapacak, herkesin dünya seviyesinde kalite bir eğitime erişimi olacak, paraya el sürmeyeceğiz, savaşlar tamamen siber olacak"

Konferans soru cevap kısmıyla sona erdi.

 

 

Haberin ingilizce metni için tıklayınız.

 

background image