TÜBA’dan Üniversitemize Çifte Gurur
03 Ocak 2020 10:02

Üniversitemiz öğretim üyeleri başarılarıyla gururlandırmaya devam ediyor. 29 Aralık’ta Ankara’da yapılan TÜBA 56. Genel Kurulunda Üniversitemiz çifte gurur yaşadı. Genel Kurul toplantısında yapılan oylama sonucu; TÜBA Asosye Üyesi ve Gazi Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ve Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan Akademi’ye Asli Üye seçildi.

2010 yılından bugüne kadar TÜBA Asosye Üyesi olan Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen’in, ekibiyle geliştirdiği iki boyutlu beyin kan akımı haritası veren Laser Speckle görüntüleme metodunu uygulayarak kortikal yayılan depresyonun (CSD) trigeminovasküler sistemi tetikleyerek nörojenik inflamasyona, dural kan akımında artışa ve beyin sapı ağrı çekirdeklerinde aktivasyona yol açtığını gösteren çığır açıcı çalışmaları ile EFNS araştırmacı ödülünü aldığı kronik baş ağrısı üzerinde geliştirdiği deneysel model ve ayrıca migren konusunda önemli çalışmaları bulunuyor.

Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan; Farmakognozi ve Fitokimya alanında in vitro ve son yıllarda in silico deney modelleri kullanarak doğal moleküllerin enzim inhibitör etkilerinin tespit edilmesi konusunda çalışmalar yapıyor. Prof. Orhan bilimsel çalışmaları nedeniyle Türk Eczacılar Birliği (TEB) Eczacılık Akademisi Bilim Teşvik Ödülü, Asya Pasifik Bölgesi Genç Bilim Kadını Ö̈dülü (OWSD), İslam İ̇ş birliği Teşkilatı (COMSTECH) Bilim Ödülü ve L’Oreal Genç Bilim Kadını Ödülü sahibidir.

TÜBA’nın Asli Üyeleri arasında Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erden Banoğlu, Asosye Üyeler arasında da Üniversitemiz Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Öztürk yer alıyor.