Türkiye’de bir ilk: Gazi Üniversitesi Çin İhtisas Kütüphanesi Açıldı
19 Nisan 2017 11:31

90. yılını kutlayan Üniversitemizde Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Bilgilendirme Ofisi ve Çin Renmin Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’deki ilk ‘Çin İhtisas Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı.

Açılış töreni Türkiye’nin en büyük ikinci üniversite kütüphanesine sahip Gazi Üniversitesi Kütüphanesi’nde yapılırken, açılışa Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Liu Yandong, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hongyang Yu, Renmin Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Jin Nuo’nun yanı sıra Çin Dışişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Maliye Bakanı ve Çin Devlet Konsey Genel Sekreter yardımcıları, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Suna Ağıldere ve Prof. Dr. Alper Ceylan katıldı.

Dünya üzerinde 14’üncü, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise bir ilk olma özelliğini taşıyan Gazi Üniversitesi Çin İhtisas Kütüphanesi’nde Çin tarih ve kültürü ile Çin-Türkiye ilişkileri üzerine 80 bin adet elektronik kitap ve eser, Türkçe, Çince, İngilizce, Fransızca, Arapça olmak üzere beş farklı dilde yer alacak.

Kütüphanenin açılış töreninde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan,  Çin ve Türkiye’nin çok eski dönemlerden beri tarihe yön vermiş iki önemli medeniyet olduğunu söylerken, “Bu iki medeniyet arasındaki kadim ilişkilerin günümüzde de artarak devam etmekte olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi. Uslan konuşmasında, Çin ile Türkiye arasındaki var olan kültürel ilişkilerin daha ileri bir seviyeye götürülmesi gerektiğini vurgularken, Çin İhtisas Kütüphanesi’nin kurulmasıyla birlikte Gazi Üniversitesi’nin bir ilke imza atarak Türkiye’deki Çin çalışmalarının merkezi haline geldiğini belirtti. Çin İhtisas Kütüphanesi’nin Türkiye’de Çin çalışmaları ve Sinoloji alanlarında çalışma yapmak isteyen akademisyen, araştırmacı, öğrenci ve ilgililere önemli katkılar sunacağını ifade eden Uslan,  Renmin Üniversitesi ile gerçekleşen bu işbirliğinin gelecekteki akademik işbirliklerine de vesile olmasını istediklerini söyledi.

Açılış töreninde konuşan, Renmin Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Jin Nuo ise Gazi Üniversitesi ve Renmin Üniversitesi arasındaki akademik işbirliğinin sonucu ortaya çıkan Çin İhtisas Kütüphanesi’nin iki ülke arasındaki ilişkiye yeni bir sayfa açacağını söylerken, kütüphanenin Çin’i tanımak için önemli bir platform olacağını belirtti. Renmin Üniversitesi olarak bu zamana kadar 50 Türk öğrenciye eğitim olanağı sunduklarını ifade eden Nuo, hali hazırda üniversitelerinde eğitim gören 7 Türk öğrencileri olduğunu söyledi. İki üniversite arasındaki akademik işbirliğinin ileri zamanlarda derinleşmesini ümit ettiklerini söyleyen Nuo, Çin İhtisas Kütüphanesi ile Türkiye’deki Çin çalışmalarının merkezileşeceğini geleceğini vurguladı.

Açılış sonrası Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Liu Yandong  ve beraberindeki ekip Kütüphaneyi gezerek incelemede bulundu ve kütüphane kullanıcıları ile sohbet etti.

19.04.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği