Üniversitemizde “I. Dünya Savaşı Yıllarında Ermenilerin Gerçekleştirdiği Kültürel Soykırım” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
5 Mayıs 2021 | 18:50

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen, “I. Dünya Savaşı Yıllarında Ermenilerin Gerçekleştirdiği Kültürel Soykırım” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Gamze Delioğlu’nun yaptığı etkinlikte, konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru yer aldı. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, TRT Avaz Kanalından Aslı Öztürk, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Mezunu ve mensubu olduğum Gazi Eğitim Fakültesi çok önemli faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda fakültemizin çalışkan öğretim üyeleri de faaliyetler yürütüyor. Bu hocalarımızdan biri olan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru da, bizim tarihi köklerimizi bize öğreten etkinlikler yapıyor. Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru hocamız her daim bizim yanımızda, biz de kendisini her anlamda destekliyoruz. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’dan sonra konuşmasına başlayan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Yüzyıllardır Türklerin egemenliğinde aynı topraklarda hoşgörü ortamında yaşayan Ermenilerin Osmanlı Devletinin zayıflamaya başladığı dönemlere kadar, özellikle 19. yüzyıla kadar devlete bağlı olduklarını, “Milleti Sadıka” olarak isimlendirildiklerini biliyoruz” dedi.

Ermeni çetelerinin İngiliz, Fransız ve Amerikalıların destekleriyle kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kuru, “Ermeni çetelerinin yine bu devletlerden güç olarak başlattıkları isyan hareketleriyle hoşgörü ortamının Ermeniler tarafından sona erdirildiğini de biliyoruz. 1882-1909 yılları arasında Anadolu’nun farklı bölgelerinde Ermenilerin Türklere karşı acımasız saldırılarını, çıkardıkları yangınları, huzur içinde yaşadıkları ülkeyi parçalamaya çalışan sömürgeci güçlerle beraberliklerini, Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu’da Ruslarla, Güneyde ise Fransız ve İngiliz ordularına destek olduklarını, cepheye gönderilen mühimmat ve gıda konvoylarına da saldırdıklarını biliyoruz” diye konuştu.

Osmanlı Devletinin yaşanan bu olaylardan dolayı tehcir kararı almak zorunda kaldığına işaret eden Prof. Dr. Alev Kuru, “Osmanlı Devletinin 24 Nisan 1915’tetehcir yani Ermeniler için yer değiştirme kararı almak zorunda kaldığını sadece Kafkas, İran cephelerinin güvenlik hattını oluşturan bölgelerdeki Ermenilerin savaş alanının dışına çıkarılması ile ilgili alınmış olan bu kararın amacının devlet güvenliğini sağlamak olduğunu, asla Ermenileri yok etmek gibi bir gaye taşımadığını da biliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, konuşmasını şöyle tamamladı: “Herkese açık arşiv belgelerinden devletin Ermenilerin yolculuk sürecindeki bakımları için vilayetlere para yolladığını, onlar için fırınlar açıldığını, yabancı yardım kuruluşlarının yardımına müsaade edildiği savaşın bütün ağırlığını hissettirdiği bu süreçte Osmanlı güçlerine çeşitli saldırılara karşı Ermenilerin korunması için emir verildiğini biliyoruz. Ne yazık ki savaş sırasında isyan eden kargaşa çıkaran Ermenilerin özellikle 1915 yılında Musul bölgesine gidişleri sırasında uğradıkları saldırılarda yaşanan ölümler, önyargıyla hareket eden devlet ve gruplar tarafından abartılarak gerçeklerle ilgisiz siyasi amaçlarına uygun bir şekilde ifadelendirilmiştir.”

Etkinlik, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

 

background image