Üniversitemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Konseri Yapıldı
9 Mart 2021 | 11:31

Üniversitemiz Fen Fakültesi Türk Sanat Musikisi Topluluğu tarafından düzenlenen, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Konseri” çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Dünya kadınlar günü dolayısıyla gerçekleştirilen konserde koronun şefliğini, Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kıyak yaptı. Gerçekleştirilen konsere Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Bekir Buluç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, fakülte dekanları ve Üniversitemizin kadın yöneticileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Saygı değer hanımefendiler 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü canı gönülden tebrik ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi. Ailenin vazgeçilmez unsurunun kadın olduğunu dile getiren Musa Yıldız, “Türklerde kadın; anne, eş, abla vb. unvanlarla aile içinde olduğu kadar, “kadın” kimliği ile de önemli bir yere sahip olmuştur” diye konuştu.

Türk kadınlarının, Türk erkekleri kadar yürekli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türklerde Hatunların da devlet adamları gibi eğitildiği ve Hatunlara da Hakana verildiği gibi “Bilge” unvanı verilmesi, Hatunların törenle tahta oturtulması, eşleri veya oğullarının yokluğunda “Terken” unvanı ile eşlerine vekalet vazifesini üstlendikleri bilinmektedir. Diğer toplumlarda örneğine sıklıkla rastlanan “kadın esareti, kadın ticareti, kadın hediyesi gibi Türk’e yabancı olan içtimai çarpıklıkları Türk töresi şiddetle menetmiştir.”

Rektörümüz Musa Yıldız, Türk kadınlarının lider ruhlu olduğunu ifade ederek, emirnamelerinin Kağan ve karısı tarafından ortak olarak imzalandığı bilgisini verdi. Kağanın karısının düzenlenen tören ile başa geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız, devleti Kağan ile karısının ortak olarak yönettiğini kaydetti.

Tarihte devlet başkanlığı yapan ilk kadınların Türk milletinden çıktığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Türklerin İslamiyet’e girmesi ile birlikte kadının önemi daha çok artmıştır. Bu dönemde kadınlara verilen önem, kadınların sosyal ve siyasi statülerinin ilerlemesi ile sonuçlanmıştır. Türk kadınları İslamiyet sonrası sosyal ve siyasi faaliyetlere erkeği ile birlikte katılmış, mallarında tasarruf ettikle­ri gibi, topraklar üzerinde de hak sahibi olmuşlardır. Türk hükümdarlar Peygamberimizin kadınlara hoşgörülü davranmasını kendilerine örnek almışlardır.”

“Hazreti Peygamberin “Cennet an­nelerin ayakları altındadır” sözü, kadına ne kadar önem verildiğini göstermektedir” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız, İslamiyet ile birlikte ortaya çıkan yeni anlayışların Türk toplumunda kendisine kolaylıkla yer bulduğunun altını çizdi. Türk kadınının devlet ve toplum içerisinde her dö­nemde özel bir öneme sahip olduğunu kaydeden Musa Yıldız, kadına verilen değer ile top­lumda fertlere verilen değerin her zaman birbiriyle doğru orantılı olduğunu söyledi.

Kadı­nın değer gördüğü her toplumun ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: “Eski Türk kültür ve devlet geleneğinden günü­müze kadar gelen kadının toplumsal ve siyasi yaşam içerisindeki yerinin, günümüz dünyasında medeni birçok devlet tarafından ilham alınması gereken bir noktada yer aldığını ifade etmek mümkündür. Ne güzel söylemiş Bozkırın Tezenesi merhum Neşet Ertaş üstat “Kadınlar insandır, biz insanoğlu.”

Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kıyak ise, Dünya Kadınlar Gününün her yıl 8 Mart’ta kutlandığını söyledi ve konuşmasını şöyle noktaladı: “Türk tarihinde kadınların yeri her zaman önemli olmuştur. Kağan ve eşi devleti birlikte yönetmiştir. Bizim kültürümüzde kadına ana olarak, eş olarak ve kardeş olarak çok büyük anlam atfedilmiştir. Umuyoruz ki kadınlarımız sadece yılda bir gün hatırlanmasınlar her daim yüksek kıymet bulsunlar.”

Konserde Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin kadın yöneticilerine birer gül takdim etti.

background image