Üniversitemizde Çanakkale Zaferinin 103. Yılı Nedeniyle Bir Panel Düzenlendi - Gazi Üniversitesi
Üniversitemizde Çanakkale Zaferinin 103. Yılı Nedeniyle Bir Panel Düzenlendi
20 Mart 2018 14:46

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Çanakkale Zaferinin 103. Yılı nedeniyle bir program düzenledi.

19 Mart 2018 tarihinde Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirilen program Çanakkale Savaşı ile ilgili belgesel gösterimiyle başladı. Belgesel gösteriminin ardından Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın yaptığı açılış konuşmasına geçildi.

Konuşmasına tarihin öneminden bahsederek başlayan Uslan, tarihin insanoğlunun aynası olduğunu söyledi. İnsanların geleceğine yön vermek için tarihe bakması gerektiğini belirten İbrahim Uslan, toplumların başarılarının, zaaflarının, korkularının, eksikliklerinin ve hasletlerinin zamanla anlaşılacağını dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Uslan, birlikte yaşama iradesi gösteren; hak ve adalet zemininde birleşen toplumların bu değerleri korudukları ve arkasında durdukları sürece tarih sahnesinde kalmayı başardıklarını ve millet olmanın onuruyla yaşadıklarını anlattı.

Atalarımızın farklı etnik ve dini kimlikleri bir arada tutabildiğini, giderek genişleyen insan grubuyla medeniyet kurmuş bir toplum olduğunu ifade eden Uslan, bu medeniyetin temelinin adalet, gayret ve diğerkamlık üzerine kurulduğunu belirtti. Toplumun ruhuna sirayet eden bu anlayışın başarıyı ve sosyal barışı getirdiğini söyleyen İbrahim Uslan, şu noktaya dikkati çekti: “Her medeniyette olduğu gibi ne zaman bu değerler kaybedilmiş; adaletin yerini kayırmacılık, gayretin yerini atalet almış, diğerkâmlığın yerine bencillik gelmiş; işte o zaman devlet zayıflamış, birlik ve dirlik ortadan kalkmış, düzen yerine kargaşa hâkim olmuş ve bedeli ağır bir şekilde ödenmiştir.”

Prof. Dr. İbrahim Uslan, Çanakkale’yi yedi düvele karşı verilen mücadelenin; fedakârlığın, diğerkamlığın, azmin ve hamiyetperverliğin başarısı olarak niteledi. Çanakkale’nin bir milletin topyekûn var olma gayretinin sonucu olduğunu belirten Rektör Uslan “Dün Çanakkale, bugün Afrin, yarın bir başka yer. İsimler değişir ancak uğruna mücadele verilen vatan değişmez” dedi.

Rektörümüz Uslan, Çanakkale’de verilen mücadelenin her aşamasının iyi tahlil edilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın konuşmasının ardından oturum başkanlığını Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Hayta’nın yaptığı panele geçildi. Necdet Hayta, bir dünya savaşına bedel bir savaş olarak nitelendirdiği Çanakkale Savaşı’nın Türk ve dünya tarihi açısından çok büyük bir mücadele olduğunu söyledi.

Panelde Emekli Albay Dr. Rezzan Ünalp ve Emekli Kurmay Albay Dr. Levent Ünal  Çanakkale Savaşı’yla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.