İlki 21-24 Ekim 2010 tarihinde Bakü Slavyan Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi işbirliği ile Azerbaycan’da düzenlenen  “Bahtiyar Vahapzade Anısına I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatları Öğretimi Sempozyumu”nun ikincisi 2016 yılının UNESCO tarafından “Prof. Dr. Fuad Köprülü Yılı”  ilan edilmesi dolayısıyla 17-19 Nisan 2017 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi’nde düzenlendi.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalının ev sahipliğinde gerçekleşen “Prof. Dr. M. Fuad Köprülü Anısına II. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatları Öğretimi Sempozyumu”na Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan, İran, Polonya, Yemen, Batı Trakya ve Türkiye’den 158 bilim insanı katıldı.

Sempozyum düzenleme kurulu adına açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Çetin, Türk dili ve edebiyat eğitiminin stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak sempozyumun başta Türkiye olmak üzere Türk devlet ve topluluklarında dil ve edebiyat öğretimiyle genel Türklük bilimi alanında yapılan çalışmaları ele alacağını söyledi.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Prof. Dr. Fuad Köprülü anısına yapılan sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederken,   90.yılını kutlayan Üniversitemizin Türk devlet geleneğindeki yerini de vurguladı.

Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Sarıkaya ise konuşmasında “Gazi Eğitim Fakültesi ve dolayısıyla Gazi Üniversitesi’nin kuruluşunun 90. Yılında bu sempozyumun gerçekleşiyor olması Türk bilim dünyası için önemlidir” dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Yılmaz da açılış konuşmalarında sempozyumun önemine vurgu yaparak temsilcisi bulundukları kurumların Türk dili ve edebiyatı ile Türklük bilimine katkılarını dile getirdi.

İki gün süren sempozyumda Türkiye ve Türkiye dışı Türk dili ve edebiyatı öğretimi, sorunları ve çözüm yolları  tartışılırken Türk dili ve edebiyatı ile bu alanın eğitimi konusunda yapılan çalışmaların genel bir değerlendirilmesi de yapıldı.

05.05.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği