Üniversitemizde Halep konulu panel düzenlendi
29 Aralık 2016 15:23

Üniversitemiz Ortadoğu ve Orta Asya Araştırma Uygulama Merkezi’nin (GORAM) düzenlediği ve 24 Ağustos 2016’da başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu’nu değerlendiren “Fırat Kalkanı Operasyonu: Halep ve Suriye Türkmenleri” başlıklı panel 29 Aralık 2016 tarihinde Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlendi.

AK Parti Ankara milletvekili Prof.Dr. Vedat Bilgin’in konuk olarak katıldığı panelde,  Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mahir Nakip, Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşe Dudu Kuşçu ve Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozdoğan konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılışını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan konuşmasına “Halep ordaysa arşın burada” diye başlarken, “Bugün İstanbul, Bursa, Konya bizim için neyse, dün Halep o idi. Savaş öncesi dört buçuk milyona varan Halep nüfusunun,  yaklaşık yarısının Türkmen olduğu dikkate alındığında; Halep bugün de İstanbul’dur. Bugün de Konya’dır bugün de Bursa’dır.” dedi.  Rektörümüz Uslan, “Gazi Üniversitesi olarak düzenlediğimiz bu panelde, milletimizin mazlumlara ve muhacirlere, ensar olma, rahmet olma karakterinin bir parçası olma, Halep için ‘bir damla su’ olma gayretindeyiz.” diye konuştu.

Panelin düzenleyicisi ve üniversitemiz Ortadoğu ve Orta Asya Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Varis Çakan konuşmasına Türkmenli bir şairin şiiri ile başlarken, Halep’teki yangının söndürülmesi için bir nebze de olsa katkıda bulunmak amacıyla paneli düzenlediklerini ifade etti. “Bugün Halep yanıyor, Ortadoğu’da şanlı bir tarih yanıyor. Zaman yanan ateşi söndürme zamanıdır.” diye konuşan Çakan “Bugün dünyanın gözü önünde emperyalist güçler insanları katlediyor, aslında burada katledilen sadece insanlık değil bin yıllık Türk-İslam medeniyetidir” dedi.

Panelin açılışında konuşan AK Parti Ankara milletvekili Prof.Dr. Vedat Bilgin ise “Türkiye Ortadoğu’da sömürgeciliğin tasfiye edilmesine yönelik, Ortadoğu’daki bütün milli devletlerin demokratikleşmesi, kendi kalkınmalarını gerçekleştirmesi doğrultusunda bir model teşkil etmektedir” derken bu durumun en belirgin sonucunun Batı’nın baştan aşağı Türkiye karşıtı bir konuma gelmesi olduğunu söyledi. Ortadoğu’da yaşananın sadece Suriye, sadece Halep meselesi olmadığını belirten Bilgin, Fırat Kalkanı Operasyonu için  “Bu mesele Batı karşısında Türkiye meselesidir.” dedi.

Panelde ayrıca Anadolu Ajansı’nın hazırladığı “Halep’te İnsanlık Ölmesin” isimli multimedya sunumu da gösterildi.

29.12.2016 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği