“Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” Sempozyumu Düzenlendi
17 Nisan 2024 | 22:04

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesinin organize ettiği ve üç gün boyunca sürecek olan “Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” sempozyumu başladı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve Üniversitemiz sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan sempozyum Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Akpınar, Prof. Ömer Türkmenoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Bilgin’in icra ettiği müzik dinletisi ile başladı.

Müzik dinletisinin ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Kalaycı’nın açılış konuşmasına geçildi. Türkiye Cumhuriyetinin ikinci 100 yıla girmesi nedeniyle 2024 yılında bu etkinliği düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Nurdan Kalaycı, “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya, İtalya, Norveç, Kolombiya ve Polonya’nın seçkin üniversitelerinin farklı bilim alanlarından uzman akademisyenlerin katıldığı bu uluslararası sempozyumun en önemli ve en güçlü yanı, farklı disiplinleri bir araya getirerek, yükseköğretimde disiplinlerarası bir perspektif sunmayı amaçlamasıdır” dedi.

Her konuşmacının sunumlarında, kendi alanlarını temel alarak yükseköğretimde şu anki uygulamalara, gelecekteki olası değişim ve gelişimlere odaklanacağını belirten Prof. Dr. Nurdan Kalaycı, her bir oturumda, farklı ülkelerden, aynı disiplin alanından uzman konuşmacıların, benzer konuları tartışacaklarını söyledi. Prof. Dr. Kalaycı, bu sayede sempozyumda ortak konularda, farklı bilgi birikimlerinin, bakış açılarının ve deneyimlerin paylaşıldığı uluslararası entelektüel bir ortam oluşturulmayı amaçladıklarını dile getirdi.   

Prof. Dr. Nurdan Kalaycı konuşmasını sempozyumun, bilim dünyasına değerli katkılar sunması umudu ve dileğiyle tamamladı.

Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi ise konuşmasına Gazi Eğitim Fakültesi hakkında bilgi vererek başladı. Fakültenin geçmişinin 1926’ya dayandığını söyleyen Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime verdiği önemi yansıtan Gazi Üniversitesi, modern Türkiye'nin temel taşı olarak gördüğü eğitime olan bağlılığın bir simgesidir. Üniversitenin kurucu fakültesi olan Gazi Eğitim Fakültesi olarak eğitim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında yaklaşık bir asırlık bir süredir mükemmeliyet için çalışmaktayız. Bu çabalarımızın sonuçlarını QS Alan Bazlı Sıralamalardaki yerimizde görmekteyiz. Geçtiğimiz hafta yayınlanan sıralama sonuçlarında Gazi Üniversitesinin QS Alan Bazlı Sıralamalarında "Eğitim" alanında uluslararası istikrarını sürdürdüğü görülmektedir. 2023 yılında dünya genelinde "Eğitim" alanında sıralamaya giren 382 üniversite arasında 27. sırada yer alarak, ilk %7'lik dilimde konumlanan Üniversitemiz 2024 yılında bu kez sıralamaya giren 420 üniversite arasında 36. sıraya yerleşerek ilk %8'lik dilimde yer aldı” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Selvi, bu süreçte Gazi Üniversitesinin Türkiye'deki üniversiteler arasında "Eğitim" alanında öncü konumunu koruduğunu vurguladı. Üniversitemizin hem 2023 hem de 2024 yıllarında Türkiye'den bu alanda sıralamaya giren üniversiteler arasında birinci sırada yer aldığını dile getiren Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Bu başarıda katkısı olan alanında uzmanlaşmış özverili öğretim üyelerimiz, geleceğin eğitimcilerini şekillendirmek için tutkulu bir şekilde çalışmaktadır” ifadesini kullandı.  

Prof. Dr. Mahmut Selvi, "Yükseköğretimin Bugünü ve Geleceği" temasıyla düzenlenen bu uluslararası sempozyumun Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesinin misyonuyla tamamen örtüştüğünü söyledi. Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi, sempozyumu düzenleme amaçlarını ise “farklı yükseköğretim disiplinlerinden önde gelen eğitimciler arasında iş birliği ve diyaloğu teşvik ederek, yenilikçi yaklaşımları keşfetmek ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yükseköğretimin niteliğini daha da arttırmak için stratejiler geliştirmek ve uluslararasılaşmaya katkı sağlamak” olarak açıkladı.

Prof. Dr. Selvi, konuşmasını sempozyuma katılan konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.

Etkinliğin son açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat yaptı. Üniversitemizin 1926 yılına uzanan köklü geçmişiyle, Türk yükseköğretiminin temel taşlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Fazlı Polat, “Mükemmeliyet arayışımız, son beş yıldır sahip olduğumuz Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından verilen ulusal akreditasyonumuzda kendini göstermektedir. Bu titiz akreditasyon süreci, programlarımızın en yüksek standartları karşılamasını garanti etmektedir” diye konuştu.

“Akreditasyonun ötesinde, Gazi Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu Üniversiteler İzleme ve Değerlendirme Raporu'nda yer alan on üç önemli kriterde Türkiye'nin ilk beş üniversitesi arasında yer almaktadır. Bu kriterler, araştırma-geliştirme fonları, öğretim üyeleri ve öğrencilerin yürüttüğü ulusal ve uluslararası araştırma projeleri, doktora mezun sayıları ile öğrencilerimizin saygın ulusal işe giriş sınavlarındaki başarılarını kapsamaktadır” diyen Prof. Dr. Fazlı Polat konuşmasına, “Bu başarılar, akademik mükemmelliğe olan sarsılmaz bağlılığımızı ve dinamik bir öğrenme ortamı yaratma çabamızı vurgulamaktadır. Bu taahhüt, sempozyumumuzun temasıyla mükemmel bir şekilde örtüşmektedir. Eğitimden tıp, mühendislik ve eczacılığa kadar farklı disiplinler arasında iş birliğini teşvik ederek, geleceğin yükseköğretimini şekillendirecek yenilikçi çözümler üretebiliriz” sözleriyle devam etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat, sempozyumun düzenlenmesindeki emeklerinden dolayı düzenleme kuruluna teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından sempozyum sunumlarına geçildi.

Sempozyumun ilk günü izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

https://www.youtube.com/watch?v=mCrICp19bU8

Gazi Eğitim Fakültesi Tarafından “Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” Sempozyumu Düzenlendi-1 Gazi Eğitim Fakültesi Tarafından “Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” Sempozyumu Düzenlendi-1 Gazi Eğitim Fakültesi Tarafından “Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” Sempozyumu Düzenlendi-1 Gazi Eğitim Fakültesi Tarafından “Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” Sempozyumu Düzenlendi-1 Gazi Eğitim Fakültesi Tarafından “Uluslararası Yükseköğretim Sempozyumu & Üniversitelerde Eğitimin Bugünü ve Geleceği” Sempozyumu Düzenlendi-1
background image