Üniversitemiz ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği iş birliğinde “Ahıska Türkleri Sürgünü Anma Programı” yapıldı. Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Ünsal, Prof. Dr. Serkan Koşar, Genel Sekreterimiz Ragıp Akyürek, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Gençlik Kolları Genel Koordinatörü Vehbi Berk Ülker katıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Gazeteci ve Yazar Dr. Yusuf Kaplan ise Ahıska Türklerinin Sürgünü hakkında açıklamalarda bulundu.
Program, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Gençlik Kolları Genel Koordinatörü Vehbi Berk Ülker’in açılış konuşmasıyla başladı. Vehbi Berk Ülker, Ahıska Türklerinin yaşadığı sıkıntıları hatırlamak ve bu sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla bu programın düzenlendiğini söyledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise açılış konuşmasında 14 Kasım 1944’te Stalin’in acımasız kararıyla on binlerce Ahıskalı Türk’ün gayri insani şartlarda bilmedikleri coğrafyalara sürüldüklerini söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, 20. yüzyılın en trajik, vahşi ve cani sürgünü ve soykırımı olarak değerlendirilebilecek bu menfur olayla ilgili yaşananların hiçbir zaman unutulmadığını, unutulmayacağını ve unutturmayacaklarını ifade etti. Bu etkinliğin bu nedenle düzenlendiğini anlatan Rektörümüz, “Kendilerinin savunacak basit bir silahı dahi bulunmayan Ahıskalı kardeşlerimizi düşman görüp, rejimin sınır güvenliğini tehdit ettiği bahanesiyle dünyanın dört bir yanına dağıtan bu elim ve zalim olayı kınıyoruz. Başta Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan olmak üzere; Türk dünyasının farklı bölgelerine sürgün edilirken vefat eden tüm kardeşlerimizi rahmet ve hürmetle anıyoruz. Mekânları cennet olsun. Gazi Üniversitesi olarak bizler, dünyadaki tüm Türk topluluklarının meseleleriyle ilgilenme bilinciyle; Ahıska Türkü kardeşlerimizin de başta 1944 sürgünü olmak üzere; göç ettirildikleri vatanlarına geri dönme; sürgünden kaynaklı haklarının iadesi vb. pek çok hususun uluslararası platformlarda duyurulması gerektiği kanaatindeyiz ve bu anlamda da imkânlarımız ölçüsünde destek vermeye devam edeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nın Ahıska Türkleri ile ilgili olarak kaleme aldığı şiirle bitirdi.
Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından Gazeteci ve Yazar Dr. Yusuf Kaplan’ın konuşmasına geçildi. Ahıska Türklerinin Sürgünü’ne değinen Dr. Yusuf Kaplan, “14 Kasım 1944’te yaşanan soykırım ile mazlum halk vahşi bir şekilde zulme tabi tutuldu. Ahıska Türkleri, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve mecburen Türkiye’ye sürüldüler. Türkiye herkesi bağrına basan bir coğrafyadır” dedi.
Daha güçlü olmak için münevverler yetiştirmek gerektiğine değinen Yusuf Kaplan, İran, Mısır ve Türkiye’nin güçlü bir birliktelik kurması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Program soru cevap kısmının ardından sona erdi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Dr. Yusuf Kaplan adına dikilmiş fidan sertifikasını kendilerine takdim etti.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.