Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “Bütçe Yönetimi ve Kamu Harcamaları” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.
Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programının konuşmacı konuğu Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine ve Maliye Uzmanı Ahmet Koray Kazancı oldu.
Hizmet içi eğitim programı Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in açılış konuşmasında, “Bugün 95.’sini gerçekleştirdiğimiz hizmet içi eğitim programımızda bütçe yönetimi nedir, dijital çağda bütçe yönetimine nasıl bakmalıyız, kamu harcamaları gibi kamu maliyesi konularında bize Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine ve Maliye Uzmanı Ahmet Koray Kazancı bilgi verecek. Kendilerine katılımlarından dolayı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Uzmanı Ahmet Koray, programa davetiniz için teşekkür ederim sözleri ile konuşmasına başlayarak şöyle devam etti: “Ülkemizde kamu maliyesine dair; “bütçenin tanımı, türleri ve kapsamı, ilkeleri, hazırlanması, sunulması, görüşülmesi, kabul edilmesi, yasalaşması, uygulaması, denetimi ile bütçelerde değişiklik yapılabilmesine ilişkin esaslar Anayasamızın 87. maddesi ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkileri’, 89. maddesi ‘Kanunların Cumhurbaşkanınca yayınlanması’ ve 161. maddesi “Bütçe ve kesinhesap” uyarınca temel hükümleri düzenlenmektedir. Mali yönetimin anayasası olarak kabul ettiğimiz 5018 Sayılı Kanun çerçevesinde bütçe yönetimi ve kamu harcamaları iş ve işlemleri yürütülmektedir. Bunun dışında Yıl Bütçe Kanunları, Bütçe Çağrısı ve Eki Bütçe Hazırlama Rehberi, Yatırım Genelgesi ve Eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi, Bütçe Uygulama Tebliğleri ve ilgili diğer mevzuatlar takip edilmektedir. 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 2003 yılında yürürlüğe girdi. Kanun’da bütçe, kamu kaynakları, kamu gideri, kamu geliri, harcama birimi, mali yıl, stratejik plan kavramları açıklanarak hangi dokumanlar eklenir, ne zaman başlanır gibi süreçler detaylandırılmaktadır. Örneğin beş yıllık kalkınma planları Hükûmetin gelecek dönemde hangi politika araçları ile nereye harcamaya yapmak istediklerini gösteren bir dokumandır."
Bütün kamu idareleri yıllık bütçe hazırlamak zorunda olduğunu vurgulayan Kazancı, "Devletin tüm gelirleri bir havuzda toplanır ve oradan giderlenir. Yıl içerisinde muhtelif değişimler sonucu mevcut tahminler değiştirilebilmektedir. Bu kanunların uluslararası standartlara uygun hazırlanması sebebi ile yönetimleri farklı olsa da dünyada herhangi bir ülkenin nelerin kapsam içinde olduğunu anlayabiliyoruz. Bütçe açığı değerlendirilirken bir kıyaslama, yorum ve değerlendirebilirdik imkanı vermektedir” diye konuştu.
Hazine ve Maliye Uzmanı Ahmet Koray Kazancı daha sonra, merkezi yönetim bütçesi, özel bütçeli idareler, merkezi yönetim bütçesinin hazırlık ve kanunlaşma süreci, kalkınma planı, orta vadeli program, cumhurbaşkanlığı yıllık programı, stratejik plan, bütçe açığı, 2023 bütçesi, vatandaş bütçesi 2023 gibi konular hakkında sunum eşliğinde katılımcılara detaylı bilgi verdi.
“Bütçe Yönetimi ve Kamu Harcamaları” hizmet içi eğitim programı Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine ve Maliye Uzmanı Ahmet Koray Kazancı’ya verdiği değerli katkılardan dolayı teşekkür etmesi ile sona erdi.
Üniversitemiz, “THE Asya Sıralamaları”nda Türkiye ve Dünyadaki Konumunu Güçlendiriyor
105. Yaşında Gazi Meclisimiz ve Millî Egemenlik
Gazi Kolejinde 23 Nisan Coşkuyla Kutlandı
Umman Ankara Büyükelçisi Saif Rashid Saif Al Jahwari, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
Üniversitemizde KİDR Alt Ölçüt Raporu Çalıştayı Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.